Inga dieter för mig

Jag är noga med att hålla mig i form och leva hälsosamt, men det finns en sak som jag avskyr och det är dieter. Den som går på diet har oftast som mål att gå ner i vikt, och även om det är bra att eftersträva en hälsosam vikt så har dessa människor enligt mig fel mål i sikte. Skillnaden mellan att gå på diet och att leva hälsosamt är att dieter ofta ses som någon slags quick fix-metod. Och även om man lyckas gå ner i vikt under de månader man följer dieten så är sannolikheten hög att man går upp dessa kilon igen när man slutar med dieten.

För mig är ekvationen enkel: det handlar om att göra av med mer än man stoppar i sig. För ett långsiktigt resultat krävs det alltså att man rör på sig i kombination med att man äter hälsosamt. Hälsosamt behöver dock inte betyda att man ska äta ultranyttigt och i princip leva på grönsaker, utan att man väljer normal, bra mat och är sparsam med att äta pizza, bullar och godis. Sedan måste man förstås få lyxa till det lite då och då, men dricker man coca cola till varje måltid och köper chokladbitar i godismaskinen varje eftermiddag så unnar man sig för mycket.

Det handlar om att ha karaktär och självdisciplin och att förstå hur valen man gör påverkar en långsiktigt. Man måste se the big picture helt enkelt. Uttrycket ”man blir vad man äter” stämmer faktiskt ganska bra, så det kan man tänka på när man väljer vad man ska stoppa i sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *